AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb

En pålitlig signal är nödvändig för att driva högtalaren och kunskapen om hur man konfigurerar PC för att spela musik kom inte från yttre rymden. I Wikipedian kan man läsa: Upplevd ljudstyrka är ett viktigt begrepp inom psykoakustiken. Den upplevda ljudstyrkan kan inte beskrivas med hjälp av enbart lineär filtrering, då det finns ett inbyggt styrkeberoende i lika-hörnivå-kurvorna, samt inverkan av maskeringseffekter.

Teknikiska lösningar förändras och praktisk kunskap om ljudsystem behövs. British proposals for new 4 ch surround in Windows handlar om ett intressant alternativ med Microsofts digitala möjligheter och med en traditionell analog anslutning. Så kan ljudet fördelas jämnt i rummet. Förstärkareffekten i varje Tannoy Gold högtalare är tillräcklig för att undvika klipning.

Namnet Tannoy är en brittisk engelsk synonym för ett PA-system, eftersom de har erbjudit det sedan 1940-talet. Nu kan det vara svårt, att hitta deras produkter i hi-fi butiker. De finns i musikaffärer.


AmpDoc PC är ett bra namn att referera till det förflutna i Sverige med produktionen av bl. a. ett set för gitarrister (på bilden ovan). Där fanns 3x ECC 83 trioder för separata ingångar, som kunde ställas in oberoende för t ex Marsall och Fender sound, samt 2x EL 34 pentoder för att galant styra 4 Celestions tolvor.

Den första prototypen orsakade mycket förvirring med sitt namn på musikmässan i USA. Det handlade bara om 9 inställningsalternativ med potentiometrarna, men det uppfattades annorlunda. I produktionen ändrades första bokstaven och trähöljet. Yankees skulle imponeras med dyrt trä och konstnärlig lackiering. Jazzmusiker i hela världen skulle säkert vilja ha den dyrare designen och kanske även oryginal namn, som klinkade fint med Count Basie, men det fanns mer affärer att göra inom rocken med Kuntroller i granförpackning. Musiker från en bred vänkrets kunde förstås specialbeställa deluxe versionen med furu.


Denna rörförstärkare med olika möjligheter för ljudinställning hade en direkt anknytnig till succén med gitarrsynten som byggdes i hundra ex. och blev uppmärksammad i fackpressen (bl a HiFi & Musik), men till slut Tomas Danko sålde designen till italienska Meazzi, som grundades 1946 och producerade samt distribuerade gitarrer, elektroniska orglar, trummor och förstärkare.

På bilden kan Douglas Westlund och Tomas Danko associeras med Snobar som jobbar i en tv-serie med samma titel på svenska, men de ägde företag, där nya lösningar för musik implementerades, i detaljhandel under namnet Förstarkar Doktor (Amp Doc), samt för grossist och export Musik Doktor. Herrarna står framför en vägg, där man kan läsa Servis och Uthyrning. Bakom den byggdes rörförstärkare. Bilden är tagen i lokalen på Tulegatan i hörnet med Odengatan.


Där fanns även ett representationskontor för amerikanska Ludwig, som har producerats sedan början av 1900-talet  Det fanns också ett Tama-representantkontor. Tama är en japansk tillverkare som har funnits i branschen sedan 1908 och de producerar även Ibanez-gitarrer.

Douglas stämde ofta olika trummset, som han skulle presentera för kunder och ännu oftare kom kända trummisar, för att få råd. Han var sessionsmusiker och hans perfektionistiska trumuppsättningar blev ett riktmärke för hur scenljudssystem skulle låta - både för jazz och rock. Den andra behöver oftast bara mera PA utrustning, för att nå med ljud till större publik, som samlas.

Till uthyrning fanns hos Förstarkar Doktor bland annat Cervin Vega PA högtalare. Detta märke är en amerykaniserad forkortning från Eugene J. "Gene" Czerwinski namn. Han var professor i psykakustik och bidrog till att bryta ljudbarriären inom flyget.  

Hans högtalare kunde redan på 50 talet generera ett ljudtryck på 130 dB vid mycket låga frekvenser, vilket möjliggjorde många viktiga tester för flyget som kunde genomföras på marken med obegränsad tillgång till mätutrustning. Han såg ljudåtergivning som energi, och värmen som genereras måste skingras, för att undvika störningar.

Hans lösningar gjorde det möjligt att katastroffilmer kunde spelas tillförlitligt på biografer, varav den första var Jordbävningen, som 1975 fick 2 Oscar för basta film ljud som tilldelas sedan 1939 och specialeffekter som finns sedan 1939, samt 3 andra nomineringar. Jury skulle inte uppskatta ljudet på samma sätt med andra högtalare. Nästa var Skyskrapan brinner!, som vann 3 Oscars och 5 andra priser samt 14 nomineringar.

Nästa framgång kom med discohögtalare. Kombination B-36A med D32 kunde vara mycket interesant för PA. Det var bara felaktigt beräknat att erbjuda D 32 till ett för lågt pris. Drastiska besparingar har gjorts för höga frekvenser, vilket är oacceptabelt i ett scenljudssystem. Uthyrningsutrustningen på Tulegtan har D 32 modifierats för att passa scenens faktiska behov. Bas delen fick jobba oförändrat med amerykanskt effektförstarkre, men D 32 med kunde prestera bättre med japanskt Yamaha. Vid den tiden Sony och Yamaha introducerade V-FET MOS transistorer med rörs fördelarna, men utan deras nackdelar

Producenten duplicerade 32 ans modifiering och The Rolling Stones var de första att använda det under sin konsertturné. Modifieringskoncept har funnits kvar i decennier och i Cerwin Vegas beskrivningar finns nästan alltid information om framgångar med ett 4 vägs system och det handlar om 36 med 32. Endast mindre förändringar införs, för att matcha marknasförings behov.

Varumärkets goda rykte drog nya investeringar för att snabbt göra deras högtalare populära i hem. Fokus låg på nischen med discomusik, som var extremt populär på den tiden. Det var stereos guld era och det fanns många konkurrenter med imponerande resurser, inte minst med 4-kanaligt ljud, men hemabion var än så längre helt okänt.

Kevin Zuccaro som har jobbat hos Cerwin Vega erbjuder nu aktiva studio monitorer med bl. a. koaxiala element. Hans högtalare är också mycket interesanta för nya lösningar i Windows. Altec Lansing som grundades 1927 och syslade med teknisk utveckling för filmljud, har presenterat koaxial högtalare Duplex 601 reden 1943. Zuccaros val är ingen överasknig. Han har också jobba på JBL, som nu är koreansk, men namnet är James Bullough Lansing med en verksamhet som går till år 1927 och i den först på 40 talet kom Altec med i bilden. Trots det formalt räknas, att JBL startade 1947 och nu ägs den av Samsung, som har även skaffat sig rättigheter till Altec.

Arbete med produktion av rörförstärkare lär att vara uppmärksam på detaljer. Hos Förstarkar Doktor fick undermedvetna ständigt den perfekta rytmen från en sessionsmusiker. Då får man senare också lättare att optimalt konfigurera ljudutrustningen. PC4uMusic konfigurationer i den psykoakustiska labet ger en pålitlig signal, så att högtalarna korrekt kan leverera musik till lyssnaren. Mer: Musik är inget kontorsprogram >>>
 
 
 

Kommentarer

 1. Snobar som jobbar - The Persuaders! is a British action comedy television series starring Tony Curtis and Roger Moore, produced by ITC Entertainment, and initially broadcast on ITV and ABC in 1971. The show has been called 'the last major entry in the cycle of adventure series that began 11 years earlier with Danger Man in 1960', as well as 'the most ambitious and most expensive of Sir Lew Grade's international action adventure series'. The Persuaders! was filmed in Britain, France, and Italy between May 1970 and June 1971.

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Persuaders!

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Persuaders och namnet på förstärkaren hade tydliga associationer

   Radera
  2. Douglas har lämnat oss den 26 juni 2022

   https://minnessidor.fonus.se/memorial_page/memorial_page_personal_info.php?order_id=4050160&set_site_id=2&cat=home&sign=f40cbac672f889bd8d771f4328987da9

   Radera
 2. Furu är virket från trädet tall. Tallen har stor betydelse för den svenska träförädlingsindustrin och därför odlas och avverkas den i stor mängd.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Furu

  SvaraRadera
 3. Thomann erbjuder "Tube Amp Doctor Förstärkare till elgitarr" men det är något helt annat
  https://www.thomann.de/se/tube_amp_doctor_elgitarrer_foerstaerkare.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tube Amp Doctor är en ny verksamhet som startade 1993
   https://www.tubeampdoctor.com/en/

   Radera
 4. Många musiker har spelat i The Telstars: Douglas Westlund
  https://sv.wikipedia.org/wiki/The_Telstars

  SvaraRadera
 5. Tomas Danko skrev en bok "Den nakna sanningen om den svenska musikbranschen" och det finns en artikel om den, som kort beskriver historien om hans verksamhet
  https://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2009030117

  SvaraRadera
 6. Cerwin-Vega participated in Sensurround technology which was developed in conjunction with MCA and Universal Studios in the 1970s.[4] Sensurround was a movie theater special effects speaker system which used multiple Cerwin-Vega folded horn subwoofers triggered by an optical soundtrack system to create low frequency effects which simulated vibrations felt during an earthquake or a battle scene. Sensurround was premiered in the 1974 movie Earthquake,[5] and was a great success, but most Sensurround units were later dismantled due to structural damage caused by the vibrations.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cerwin-Vega

  SvaraRadera
  Svar
  1. Czerwinski, Gene Francis Aged 84, went to be with his Lord on Sunday, October 23, 2016 in the company of family. Gene was born in Grand Rapids in 1932 to Raymond and Mary Czerwinski.

   https://obits.mlive.com/us/obituaries/grandrapids/name/gene-czerwinski-obituary?id=16204555

   Radera
 7. Telstar vann tävlingen om vem som var Skandinaviens Bästa Popdansorkester,här tävlade alla dom populäraste popdansorkestrna med tre olika melodie.Telstar hade valt Laura av D Raksin/J.Mercer."That nice" av Miki Dallon och "En ledig dag" av M.Chiosso/B.D. Fhilippi/B.Melin.
  I vinst för segern i denna tävling fick vinnaren en resa till London för att spela in en skiva. Detta var stort 1966,att få spela in en skiva i Englan, Popens och Beales förlåvade land.
  Från vänsterser vi: Bernt "Frippe" Fristede. Bas.
  Kjell Öman: Orgel och Piano.
  Douglas Westerlund.Trummor.
  Gösta Nilsson :Trumpet och Flygelhorn.
  Boris" Rock Boris" Lindqvist Sång.
  Rolf Bäckman :Saxofon.

  http://olofdouglas.blogspot.com/2010/03/telstar-1966.html

  SvaraRadera
 8. Fluid Audio were founded by former JBL engineer and recording enthusiast Kevin Zuccaro. After a subsequent spell at Cerwin Vega working on hi-fi products, he moved on to managing Avid’s monitor division, designing their M-Audio monitors. In 2011, he left Avid to set up Fluid Audio. Kevin is the first to concede that monitor design is always a compromise between price and the technology that you would ideally use if price was not an issue. He tells us his approach is to look at each element in a monitor to see how it can be made to perform as well as possible at a specific price point, paying attention, not only, to voicing, but also to the design of the amplifiers, the port tube and the tweeter waveguide.

  https://www.soundonsound.com/reviews/fluid-audio-f4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kevin Zuccaro har jobbat i Stanton Grupp som köpte Cerwin Vega

   The Stanton Group Inc was founded in 1986. The company's line of business includes renting, buying, selling and appraising real estate. https://www.bloomberg.com/profile/company/0020127D:US#xj4y7vzkg

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

1500 personer mindre i Spotify blev en succe eller inte ?

Anni-Frid Lyngstads vinyl eller CD med PC4uMusic

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Beton eller sand och PC4uMusic

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

Spartanskt NAD koncept med konfigurationer PC4UMusic

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

Harpinspelningar idealiska för ljudkvalitetstestning