Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik


De som vill lyssna på musik från en dator kan köpa rätt elektroakustisk omvandlare i en högkvalificerad butik, som finns i alla skandinaviska huvudstäder


I Sverige finns 3 butiker och den i Stockholm ligger mitt emot Central Stationen.


Oftast änvänds hörlurar, så det finns mycket att välja på.

Det finns till och med handgjorda amerikanska hörlurar Audeze LCD-MX4 med en transparent, varm ljudbild med stor rymd och extremt bra basåtergivning. Deras utmärkta egenskaper säkerställs av membran som är tunnare än ett människohår. Den är 4 gånger större än de i traditionella hörlurar. Magneter placerade på båda sidor av membranet ger lika drivkraft över hela membranets yta. Hörlurar med en så avancerad design är självklart värda en bra förstärkare för att driva dem optimalt.

 Sennheiser HD 650 + E10K-TC DAC kan därför vara också ett mycket bra val för en bärbar dator. En extern DAC för bearbetning med 32 bitars / 384 kHz precision och en extra förstärkare gör att man kan koppla av hemma eller på hotellet med musik levererad i en stream, även med en smartphone med den bitna äpplets logotyp, som inte längre har en utgång för en analog signal.


Man kan även köpa aktiva skrivbordshögtalare Edifier R1600TIII med 60W effektförstarkare, De kostar inte mycket och kan återge musiken klart bättre om placeringsparametrarn blir rätt inställda i datorn. Drivrutinen för den mest populära ljudprocessorn på moderkortet i stationära PC låter dig ofta ställa in det manuellt. I bärbara datorer kopplas högtalarna till hörlursutgången som saknar det.


Att ansluta dem till en dator kan inte vara enklare och kabeltrassel hålls till ett minimum. Edifier som både har fokus på bra ljud och en snygg design för att passa in i varje hem tillverkar ett brett utbud av ljudprodukter både för hemmabruk och för professionell användning inom allt från billjud, hörlurar, högtalare och mikrofoner.

En trevlig överraskning är det breda utbudet av aktiva studiomonitorer. Ett mycket prisvärt erbjudande är en under 2 tusen kroner som ger 106 dB SPL med en traditionell 5-tums drivrutin och en 50 W förstärkare för det låga ljudområdet samt en mycket avancerad konstruktion för att nogrant återge de höga toner. Den är från tyska Adam Audio och  det finns flera modeler. Deras största A8 är 3-vägs med 8 tums bas och finns för höger och vänster sida med integrerad DSP.

Små monitorer med den mest renomerade studiomikrofonmärket Neumann är förstås till ett helt annat pris. De erbjuds i ett paket som gör att de kan kalibreras perfekt för att spela musik i ett specifikt rum.


Det finns också ett ännu mer avancerat erbjudande av denna typ från den finska tillverkaren Genelec, som förklarar: Genom att använda våra rumskorrigeringsreglage på bakpanelen – eller kalibreringsprogramvaran GLM till våra smarta, aktiva högtalare – kan du sedan finjustera ditt högtalarsystem så att du får neutralt, rent ljud oavsett lyssningsposition.

 I ljudrumet kan man lyssna på Genlec och Neumanns högtalare


Man kan också hitta relativt billiga studiomonitorer med program för konfiguration. Oberoende programvara möjliggör mer trogen musikuppspelning även med billigare monitorer. Ett liknande syfte har konfigurationen PC4uMusic, men gäller inte bara för billiga högtalare. Det ger också bättre resultat med uppsättningar som har dyr mätmikrofon eller en unik lösning från en finsk tillverkare.


 I butiken säljs även aktiv OD 11 som en bluetooth högtalare, men fungerar också i par för stereo. Den bygger på den legendariska lösningen i "popkuben" från Sonab (Carlsson), som presenterades i slutet av 60-talet. Det nya erbjudandet anknytter kanske mest till kolboxen som Stig Carlsson sålde redan på 50 talet med en inbyggd rörförstarkare och fanns i Sveriges Radios kontrollrum.

Man kan till och med köpa aktiva högtalare med en mörkare eller ljusare grå tygöverdrag för att de ska bättre passa hemma. Det handlar om en smart högtalare med det legendariska svenska märket Audio Pro.  Specialtester med den och PC4uMusic-konfigurationen kommer att genomföras. De gäller ett projekt med direktsändningat till Stockholm från Östersjöns södra kust för enskilda lyssnare eller i små grupper 2-4 personer


Testerna kommer att fokusera på den mänskliga rösten. Inspelningar av samma sångerska med många språk som hon använder varje dag på jobbet kommer att vara användbara här, och hennes röst är änglalik. Undantaget är den japanska sången, som framförs på liknande sätt som ofta görs i operor, d.v.s. bara sjungs "på gehör". Det visade sig att specificiteten hos sånggerskans stämband ger ett fylligare ljud till innehållet i den här låten. Testerna är avsedda att visa hur mycket dessa relativt enkla högtalare förvränger nyanser i inspelningar.

I butiken kan man även köpa ett litet PA system YamahaSTAGEPAS1K MK2 . Den passar också för projekt med direktsändning över Ostersjön och större gupper lyssnare i lokaler som kan ha svår akustik. Gupper på 5-10 personer i en lokal med fin akustik kan klara sig mycket bra med OD 11.

En lösning med amerykanskt märke Bose, som liknar den från Yamaha gav rätt bra ljud i Harrys Art Cafe med ett mycket besvärlig akustik. Yamaha erbjuder en klart bättre förstarkare, som garanterar, att man slitter överstyrnig.

 

PC4uMusic custom-made configurations


Kommentarer

Populära inlägg

AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb

1500 personer mindre i Spotify blev en succe eller inte ?

Anni-Frid Lyngstads vinyl eller CD med PC4uMusic

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Beton eller sand och PC4uMusic

Spartanskt NAD koncept med konfigurationer PC4UMusic

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

Harpinspelningar idealiska för ljudkvalitetstestning