320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Obrazek

Konfigurationen PC4uMusic för digitala radiosändningar gjordes i samband med möten i Sopot vid Östersjöns södra kust. Wikipedia skriver om Digital Audio Broadcasting, att det är en form av digitalradio, som använder MPEG1 Audio Layer 2- eller AAC+-formatet. Det finns idag även tre andra världsstandarder för marksänd digital radio godkända av Internationella teleunionen (ITU): amerikanska HD-Radio (IBOC), japanska ISDB-T och europeiska DRM/DRM+. Möten var i Dworek Sierakowskich, dvs en sommarherrgård som Gdansk borgmästare Andreas Borckmann byggde någon gång förre år 1714. Här gästase man också den unge Frédéric Chopin. Där finns en kafe med en stor uteservering med solstolar som står i sanden.
 
Obrazek
 
Deskop PC med Windows  och en konfiguration för optimallt musikätergivmig från DAB+ sändningar var kopplad till en aktiv PA system (bas + 2 sateliter), som företaget Box Eletronics har tillverkat i Sopot

Obrazek
 
Sound Blaster kortet med ljudprocesor X-fi (EMU20K1) och Creative Technology Ltd programvaran till det som klarade Microsoft Universal Audio Architecture för High Definition Audio gjorde, att digitalasändningar kunde få en översampling 32 bitar/192kHz, som i en mycket eksklusiv CD spelare.

Obrazek
 
Konfigurationen PC4uMusic gjordes för en uppsättning med en USB-tuner

Obrazek
 
Tuner fungerade till och med med en enkel bärbar dator, där man kunde få översampling 16bit/192kHz
 
Obrazek
 
Gäster i Sopot kunde i 2 timmar lyssna på Polska Radions P3 direktsändning med Marcin Kydrynskis program. Han började som programledare på 90 talet med ett mycket starkt intrese för musik från Kap Verde och det som Cesária Évora representerade i världen. DAB+ sändningar var med mp3 16 bitar / 44,1 kHz / 192.
 
Obrazek

Den ursprungliga konfigurationen för DAB+ fungerade ännu bättre när en ny möjlighet dök upp med Polska Radions sändningar direkt på Internet med identiska parametrar för MP3-strömmen. Det gick att använda programet AIMP och konfiguration för ljudprocesor inbyggd i PC:s moderkort, där även adress-data-kontrollbuss och RAMs arbete blev optimalt anpassade för att hantera ljudströmmen.

Obrazek
 
Nu sänds Marcins program i Radio Nowy Świat, som ar en privat station och endast tillgänglig på Internet. Strömens maximala kvalitet är 256 kbps med mp3 16 bitar/44,1 kHz. Men det finns även som podd med upp till 320 kbps

Obrazek
 
256 kbps från Internet har fungerat mycket bra för möten i SPA husest i Sopot. Där i en bar med en unik akustik, som tillhandahålls av skor som hängs i taket och har man även PA system för live framträdande, som har inkoplad dator med konfigurationem PC4uMusic

Obrazek
 
Vi organiserade vår egen form av podden med möten på ett mycket intimt café i Sopot, redan med Polska Radions sändningar. Marcins trogna lyssnare kunde njuta av hans presentationer vid en tidpunkt som passade dem bättre och datorn fungerade där som en modern bandspelare. Mp3 kodad stream från DAB+-sparades på hårddisken som wav fil.


Nu med podden 320 kbps kan man använda konfigurationen PC4uMusic hemma med en hi-fi förstarkare och högtalare. Det gäller också SR stream med Advanced Audio Coding 320kbps/48 kHz, som British Broadcasting Corporation kallar HD Sound. Mera att läsa finns på BBC Sound HD free from Swedish Radio 2. FM radio kan inte ge lika bra musikåregivning och även DAB+ har en begränsning med aac 192 kbps/48 kHz. SR podden har begränsning 96 kbps men det går att rippa direktsändningar 


Allt som sänds i Sverigies Radio finns i 30 dagar för efeterhanslyssning med aac 96 kbps och fungerar som podd, men kanalerna streamas on line som DAB+ med 192 kbps.

 
Sverigies Radios direktsändningar kan rippas med det fria programet AIMP. och man behöver inte bevaka det själv. Man kan ställa in start och stop för automatisk inspelning.


 
P 2 har direktsändningar även med Free Lossless Audio Codec, dvs komprimerad lagring av ljud, utan att någon information går förlorad; så kallad icke-förstörande komprimering. Flac har 1536 kbps som genererar en del megabit, om det ska rippas och aac kan vara mera praktiskt.
 

 
P4 Plus och Radioapans knattekanal har drirektsändningar även med 320 kbps. Henrik Olssons Lördans i P4 Plus startar kl 18. Det kan var mera praktiskt, att spela det lite senare. Oftast har podden fyra avsnitt av Lördans och man kan dansa med det natten lång, men på disken kan man ha flera. Samma sak gäller sagor. Dansmusiken från olika årtionden funkar säkert med 96 kbps lika bra i de flesta hem som kassetband, vielket ger lite nostagi, men 192 från PC blir det mera som med CD skivor.


Inspelad musik kan enkelt redigeras med det fria programet mp3DirectCut, som nu fungerar med aac. Normalt editorer onödigt omvandlar inspelat material två gånger, vilket tar tid och reducerar kvaliten.

Kommentarer

Populära inlägg

AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb

Aktivt med 3" full range och back-loaded horn

Anni-Frid Lyngstads vinyl eller CD med PC4uMusic

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

Audiophile Music Server PC eller Roon med CD, streams, vinyl

Beton eller sand och PC4uMusic

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

ABBAs musik med andras tolkning i bl. a. SR och SVT