Audiofildator med Bang & Olufsens elegans

Musik är inte ett kontorsprogram och för att på ett tillförlitligt sätt spela upp digitala inspelningar med en bra analog hi-fi anläggning finns det konfigurationer PC4uMusic. Vanliga datorer ser inte heller särskilt eleganta ut bredvid hi-fin hemma. Därför kan konfigurationer inspireras av elegansen hos legendariska Bang & Olufsen-designer.

Detta varumärke har blivit känt över hela världen mest tack vare deras marknadsföringsavdelning. Designen främjades och den tekniska kvaliteten på produkterna var mindre exponerad. Ett bra exempel är deras spelare för vinylskivor. Alla kalldes Beogram och har många fenomenala tekniska lösninga. Namnet avvändes även för B&Os CD spelare, men det var främst design som skilde de från andra märken.
 
 
Analog Beogram med tangietial arm är fortfarande en av de bästa skivspelare i världen. Nålen i skivspåret förs exakt som när den graverades. Har man haft den, så är köpta LP skivor fortfarande i mycket bra skick.

 B&O egna Moving Micro Cross pick-up kan generera med Beogram en mycket trogen signal från vinylskivor. Det gäller även analoga 4 kanals inspelningar (SQ, QS, CD-4). Beogram 6000 hade inbyggd CD-4 dekoder, som i dag är extremt sällsynt. Nålen med naked contact line diamond i MMC 6000 kan fortfarande vara i bra skick. Unika inspelningar som har gets ut på vinylen kan digitaliseras hemma, för att kunna spela dem med PC, som en modern bandspelare och bevara oryginal skivor.

Många bandspelare har producerats med detta märke och kallades Beocord, men de är inte lika kända i världen som deras produkter, som finns på permanent utställning på Museum of Modern Art i New York. Rullbandspele var i top klass, vilket är naturligt med tanke på Valdemar Poulsens betydelse för magnetiska inspelningar. Man lyckades att göra Beocord 1600 med helt mekaniska funktioner mycket plat. Tyvärr blev elektroniska lösningar med 6000 bara prototyper. Senare kassetdeck med samma benämning var lite svårt att förstå i användarnas perspektiv. Beocord med VHS hi-fi var bra tänkt med tanke på möjligheter på den tiden, men integrationen med Beosystem blev för stor utmaning och har undergrävt firmans mycket goda rykte.

https://www.stamps.dk/image/213016/flex1000x1000/denmark-bang-and-olufsen-radiogrammofon-rg-506-master-reklamekort-for-b-and-o.jpg

Bang & Olufsen A/S grundades 1925 av Peter Bang och Svend Olufsen. Företaget fokuserade mycket tidigt på design. Det var ett resultat av Peter Bangs besök i New York 1924. Då var en "musik möbel" det mest självklara erbjudandet.  Illustrationen visar jubilaunsmodellen Master 506 RG, men redan 1934 erbjöds Hyperbo 5 RG Steel med modernistisk design.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Beolit_39.jpg/800px-Beolit_39.jpg1938 dök ​​upp Beolit 39 - en mycket elegant rörradio med ett hölje som var framställt av det i formgivningsammanhang nya plastmaterialet bakelit.

https://i.ytimg.com/vi/oNo98Ht65SQ/maxresdefault.jpg

 Senare Beolit har sålts med de senaste tekniska lösningarna och modern design. De har blivit bärabara radion och på 70 talet extremt plata.

https://satysfakcja.stati.pl/allegro_new/RTV/audio/Bang&Olufsen/BeoSound_Balance_Natural_Oak/glosnik-beosound-Balance.jpgBärbara radion blev den direkta länken till att skapa med namnet Beolit smarta högtalare klädda i tyg, som B&O erbjuder nu med andra namn allt mer avanserade och större. 

https://img.ricardostatic.ch/images/ac2d7ea7-7889-4118-9eef-c18ec6fe802a/t_1000x750/bang-olufsen-beovox-rl-602

Man har också slutat att erbjuda plata högtalare Red Line Beovox som lanserades på 80 talet och var pasiva. B&O koncentrerar sig nu på aktiva högtalare och det stämmer mycket bra med PC4uMusic konfigurationer.

I en monter på AmberExpo presenterades olika former med PC4uMusic-konfigurationen. En hade ingen låda och skapades med den svenska konstnären Per Dahlberg. En annan hade ett trähölje som med exklusiva hi-fi-förstärkare.

Den genomskinliga datorn i plexiglas skapades i samarbete med Gigabyte och presenterade deras senaste moderkort med en avancerad ljudsektion, som var galvaniskt separerad.

http://ezpoland.eu/4um/2way960.jpg

En annan presentation med PC4uMusic var med de ortoakustiska Sonab-högtalarna, som blev klädda i italienskt Gottio-tyg för att passa in i ett hem med möbler i gustaviansk stil

Kommentarer

  1. In October 2018 Pspatial Audio introduced software decoding of CD-4/Quadradisc recordings without the need of a specialized hardware demodulator. This technology was introduced with version 3.1.8 of the Stereo Lab software package

    https://en.wikipedia.org/wiki/Compatible_Discrete_4

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://pspatialaudio.com/

      Radera
    2. Microsofts spiral sound klarar rätt bra SQ och QS

      Radera
  2. Danska Ortofons nam anknytter till grekiska orthos och samma sak var med Sonabs ortoakustik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enl. Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Sonab

      Sonab var ett svenskt företag som främst tillverkade högtalare. Sonab var också känt under varumärket Carlsson. Många av företagets högtalarkonstruktioner anses vara klassiker även internationellt, men den avancerade designen gjorde högtalarna dyra att tillverka och företaget var ekonomiskt ingen framgång.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

1500 personer mindre i Spotify blev en succe eller inte ?

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Beton eller sand och PC4uMusic

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

Spartanskt NAD koncept med konfigurationer PC4UMusic

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

Harpinspelningar idealiska för ljudkvalitetstestning

AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb