Audiophile Music Server PC eller Roon med CD, streams, vinyl

Musikströmning är mer praktiskt än en skivspelare med växlare. Populära streamingtjänster har ett brett utbud, men tyvärr har alltför ofta inspelningarna av dålig kvalitet. Hemma på en dator kan man med optimal kvalitet spara attraktiva inspelningar från CD, streams och analoga skivor. Så skapar man sin egen Audiophile Music Server PC för musikströmning hemma och ljudfiler kan även kopieras till mobilen osv.


Det är också helt naturligt att Audio Pro har Link 2
och skriver RESTREAM YOUR OLD VINYLS

De erbjuder även Link 1 som kostar mindre och har fått bra recetioner, men troligen är mer för billiga trådlösa högtalare.


Audio Pro har sådana högtalare i sitt sortiment och med tygklädsel lär de passa bättre i de flesta hem, men tidigare modeller hade begränsad kapacitet. Link 1 kan ge de extra möjligheter.

Linknade trådlösa högtalare har Sonos, som  samarbetar med Pandora, iHeartRadio, Spotify och Amazon Music. Ikea erbjuder också produkter med deras design och Sonos ljudsystem. Här fanns säkert stort utrymme för svenska Link1.  


Inspirationen gav liknande trådlösa högtalare hos B&O som är mer avanserade och klart dyrare

Det kan vara olika former med samarbete för nya lösningar.

Sonus Faber Omnia beskivs som kombinationen mellan design och funktionalitet. En aktiv högtalare med många connect-tjänster som gör det lätt att avnjuta din musik. Då Omnia även har phono ingång har du möjligheten att koppla in din vinylspelare! Skivspelare på bliden ovan verkar vara en B&O kopia. Danskarna använde i deras skivspelare kablar med DIN-kontakten. Till den trådlösa högtalaren från Italien finns en phono förförstärkare med RCA ingång. Utgången är en kabel med mini DIN och det kan vara en lösning för att få ström i likhet med phantom matning,som används med XLR kontakter för mikrofoner. Detta ger teoretiskt möjlihgeter att erbjuda här digital RIAA filter, men det har man inte gjort. Inbyggda DSP har säckert inte tillräckig med datarkraft.

KEF erbjuder aktiva högtalare som har hög pris med ändå finns det begränsningar med trådlös anslutningn. Det finns en reell risk för undersampling. Problemet näms i teksten som handlar om 2 mindre modeler LS50 Wireless II och LSX II - British wireless proposals from KEF

Man kan även investera i Yamahas MusicCast och använda högtalare med passiva delfilter. Då kostar det ännu mer för att lyssna on-line på inspelningar från populära streamingtjänster och avända till det analog anslutning. Yamaha har sedan flera år tillbaka aktiva högtalare med inbyggd modul för trådlös anslutning men där finns också begränsningar.

Musiktjänsten Roon har en egen idé vad gäller trådlös uppkoppling. Här kan man spara på att köpa en stor hårddisk. Hemabio har skrivit bl. a. "ett av marknadens absolut bästa musiktjänstbibliotek, där både streaming och lagrad musik presenteras tillsammans i ett gemensamt interface på ett snyggt, lättnavigerat och informationsrikt sätt. Roon lockar dig till att fördjupa dig i artister, kompositörer m.m. vilket gör att du hittar ny musik att lyssna till. Det hela styrs enkelt via Roon Remote appen som finns tillgänglig både till iOS, Android, Windows, OSX". Lösningen kunde göra det enklare att bygga ett eget ljudbibliotek, som även innehåller inspelningar i MQA-format, Det har blivit mindre viktig när Tidal gav nyligen upp sådan kodning.


In a Reddit Q&A last April 10, 2023, Tidal CEO, Jesse Dorogusker, revealed that the streaming platform will soon be supporting FLAC in their Hi-Res format for HiFi Plus subscribers, days after MQA files for Appointment of Administrator, which is equivalent to bankruptcy in the US.

Trådlös anslutning har stor potential, men den är ännu inte tillräckligt utvecklad för att återge musik troget.

Problemet är inte att överföra filer som kan lagras hemma på hårddisken eller i molent. Begränsningen är att ge bästa möjliga signal för elektroakustisk bearbetning från den digitala inspelningen. PC  har stor datorpotential för detta och behöver bara konfigureras för det. Ljudutrustning i traditionella erbjudanden har i den digitala delen inbyggda system med en mycket lägre potential. Inte konstigt att Roon skapades, men de har mycket mindre kunskap än tillverkare av traditionell ljudutrustning.  
 
Grunden för PC4uMusic är en individuell anpassad konfiguration för att dra full nytta av den samlade kunskap som tillverkare av datorer, mjukvara och traditionell ljudutrustning har, som kan uppdateras löpande


Windows Audio Session Application Programming Interface kan
i Shared Mode ställas in för D/A konvertering med översampling 192 kHz/32bit  - även med en enkel ljudprocessor inbyggd i moderkortet. Här kommer dators potencjal till hjälp. I traditionell ljudutrustning är det ofta säkrare med inställningen bit perfect och omvandlingen kanske utförs med mindre noggrannhet. Alla bra CD-spelare har seden decenier inbyggd översampling, vilket fungerar bra med en analog anslutning till förstärkaren. En digital anslutning kan ibland ge undrsampling och det är svårt att kontrollera.


Ljudfiler streamas alltid med kodning. FLAC kräver inte lika mycket datakraft som mp3 där det finns 576 separat komprimerade signaler. De analyseras utifrån en psykoakustisk modell som bestämmer hur exakt var och en av dem ska kodas. Till det finns olika varianer för sändning. Variable Bit Rate anpassar strömen efter hur mycket data som behöver överföras. Datafödet är också beroende av den digitala nätuppkopplingen. Allt detta kräver datorkraft. Mjukvarulösningar i PC kan hantera dessa utmaningar mest effektivt.

Dyrare ljudutrustning har möjligheter att automatiskt kalibrera efter högtalarnas placering i rummet. Windows har detta i systemdrivrutinen för PC:ns inbyggda ljudprocessor, men här krävs en mikrofon. Det finns dock en möjlighet där manuell avståndsmätning räcker för att musiken ska spelas korrekt

Din audiofildator

kan bli lika elegant som en dansk B&O ljudanläggning
och drivsäker som ReVox rulbandspelare från Schweiz
Den kan vara heltäckande, som i de amerikanska Marantz-konstruktionerna
eller bara vad som är nödvändigt, som i de brittisk-norska NAD-traditionerna.

Kommentarer

Populära inlägg

AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb

Aktivt med 3" full range och back-loaded horn

Anni-Frid Lyngstads vinyl eller CD med PC4uMusic

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Beton eller sand och PC4uMusic

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

ABBAs musik med andras tolkning i bl. a. SR och SVT