ABBAs musik med andras tolkning i bl. a. SR och SVT

Lördag 6 april 2024 var det på dagen 50 år sedan ABBA vann Eurovision Song Contest med Waterloo.

Sveriges Radio hade kl 20-22 direkt sändnig från en gala från Cirkus i Stockholm. Repis samma tid nästa lördag den 12 och på webben finns till den 6 maj. Lyssar man på det, så känns det som ett interesant radioprogram med live musik och gammla låtar i arangemang som presenteras av bl.a.: Molly SandénChrister Sjögren, Seinabo Sey, Albin Lee Meldau, Oscar Zia och The Soundtrack Of Our Live. Samma program i TV kändes anorlunda.


Evenemangets lilla budget jämfört med ABBA:s framgångar fick konserten att se provinsiell ut på TV, men på radio var den helt acceptabel. Man kan se men inte höra, att det var ett evenemang som måste fylla 650 plateser på Cirkus och att scenkonstnärerna vill först och främst presentera sig själva vid detta tillfälle, vilket är inte förvånande eftersom kungaparet var med i publiken och många skulle se det i SVTs sändning. Cirkus Arena och Restaurang AB fungerar som en musik klub och kan inte betala artister särskilt mycket för ett engångsevenemang, och TV tittarana köper inga biljetter.

En annan sak var det med filmen Mamma Mia. Här budgeten var helt annorlunda och de grekiskinspirerade arrangemangen av ABBAs hits blev bra även med skådespelarnas begränsade sångförmåga, som man medvetet har inte fixat, fast det är inte något problem med modern teknik. Produktionen gjordes för att folk ska vilja se filmen flera gånger och ännu mera höra soundtracks. Det var en mycket bättre affär än royalties från uppsatta musikaler, men det krävde först en lämplig investering.


Filmen är också en nostalgisk produktion för bandet med en referens till deras semester på Cypern i april 1970, där de gav sina första utländska framträdanden tillsamans, som var för FN-soldater. På 60-talet hade de musikaliska framgångar på varsitt håll. Benny och Fida träffades i samband med Melodifestivalen 1969 och i maj samma år Agenta med Björn i TV studion.

En ännu större investering är vad som vissas i ABBA Arena. Det talas om en budet på 175 miljoner dolar. Biljetter börjar med ett pris på bara £70, så många människor måste uppmuntras att komma dit och spendera pengar. Det är ett digitalt projekt skapat med hjälp av motion capture-teknik och man har satsat pa glamrocks nostalgin. Den 5 november 2021 släpptes ABBAs nyinspelade studioalbum Voyage, som initierade virtuella konserter i Queen Elizabeth Olympic Park i London. En levanede orkester och ABBA i form av hologram (avatarer) som ser ut som om de uppträdde 1977 och presenterar gruppens klassiska hits och två nyinspelade låtar.


Hologramfigurer kan också se mer samtida eller till och med tidlösa ut för att visa upp nya studioproduktioner och särskilja dem från scenframträdanden från årtionden sedan. Allt detta är ett klassiskt turnéerbjudande som för närvarande finns på ett ställe, men som kan bli mobilt och fungera oavsett hälsotillståndet hos den legendariska kvartetten. Det är professionellt planerat. Digital teknik är relativt lätt att transportera, och orkestern kan vara lokal, vilket innebär arbete och prakt för många musiker runt om i världen. 


Nyligen kom det en nyhet om att upphovsrätten till bandet Kiss hade köpts. De är självklara representanter för glamrock och det kommer inte bli någon överraskning om transaktionen är med tanke på verksamheten i Queen Elizabeth Olympic Park och världstunerer med det digitala. Pophouse grundare och huvudägare är bl. a. Björn Ulvaeus. Företaget äger också Swedish House Mafias musikkatalog och Perfect Day Media, samt är största investerare i Abba Voyage-konserten i London.

I styrelsen ingår ordföranden Michael Bolingbroke, tidigare operativ chef för Manchester United och flygfotot lämnar inga tvivel om att projektet i London är en förlängning av sportrelaterade investeringar

Kommentarer

  1. Kiss (ofta stiliserat KIϟϟ) är ett amerikanskt hårdrocksband som bildades den 3 januari 1973 i New York
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Kiss_(musikgrupp)

    SvaraRadera
  2. Queen Elizabeth Olympic Park is a sporting complex and public park in Stratford, Hackney Wick, Leyton and Bow, in east London. It was purpose-built for the 2012 Summer Olympics and Paralympics, situated adjacent to the Stratford City development. It contains the Olympic stadium, now known as the London Stadium, and the Olympic swimming pool together with the athletes' Olympic Village and several other Olympic sporting venues and the London Olympics Media Centre. The park is overlooked by the ArcelorMittal Orbit, an observation tower and Britain's largest piece of public art.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Elizabeth_Olympic_Park

    SvaraRadera
  3. Sommaren 2018 köptes Cirkus av Pop House-koncernen och ägs numera av Björn Ulvaeus och EQT-grundaren Conni Jonsson.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Cirkus,_Stockholm

    SvaraRadera
    Svar
    1. EQT AB Group (EQT) är ett svenskt globalt inriktat riskkapitalbolag som grundades 1994, med cirka 92 miljarder euro i förvaltat kapital.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/EQT

      Radera
  4. The digital versions of ABBA have been created with motion capture and performance techniques with the four band members and the visual effects company Industrial Light & Magic, in what is the company’s first foray into music.
    https://en.wikipedia.org/wiki/ABBA_Voyage

    SvaraRadera
    Svar
    1. Industrial Light & Magic (ILM) is an American motion picture visual effects company that was founded on May 26, 1975 by George Lucas.[8] It is a division of the film production company Lucasfilm, which Lucas founded, and was created when he began production on the original Star Wars, now the fourth episode of the Skywalker Saga.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_Light_%26_Magic

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb

Anni-Frid Lyngstads vinyl eller CD med PC4uMusic

1500 personer mindre i Spotify blev en succe eller inte ?

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Audiophile Music Server PC eller Roon med CD, streams, vinyl

Beton eller sand och PC4uMusic

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream