Harpinspelningar idealiska för ljudkvalitetstestning


 

Sverigies Radio erbjuder nu P2 i en ström med 48 kHz sampling och Free Lossless Audio Codec. Varje vecka sänds programmet Rendezvous med musik presenterad av Kristjan Saag. I en av dem presenterade han harpinspelningar som skapats under flera dussin år och skiljde sig i teknisk nivå beroende på ålder. De fungerade utmärkt som referenslyssningstest för PC4uMusic-installationer.

Programmet sänds på fredagskvällar med repris på lördag eftermiddag. Kvällstestet var med Realtek ljudprocessorn inbyggd  på ett moderkort, som hade en optimalt inställd busshastighet på 384 MHz.

 På lördag var det test med ett Sound Blaster PCI-kort, som har färre konfigurationsmöjligheter. Creative Labs uppger att processor X-fi stöder 32bit/192kHz. Realtek erbjuder mindre. Men översampling i den kostnadsfria AIMP-mjukvaran gör att de fungerar likadant och denna punkt är mindre viktig att ta upp.

Sound Blaster-kortet har gamla drivrutiner som saknar viktiga högtalarfunktioner. Nyare finns tillgängliga för nedladdning, men de saknar ännu fler funktioner. De senaste användes dock i testerna eftersom de kunde ge bästa möjliga lyssningskvalitet.

 

Realtek har i flera år haft drivrutiner med funktion för att korrigera högtalarplacering, vilket är viktig för att säkerställa optimal musikuppspelningskvalitet. De senaste drivrutinerna stöder dock inte alltid detta. Därför användes inte den senaste drivrutinen i testerna. 

Med systemdrivrutinen i Windows kan man även genomföra automatisk kalibrering, men det fungerar inte med den testade Sound Blaster

Musikuppspelningskvaliteten med de olika ljudprocessorerna var relativt likartad jämfört med vad som kunde höras, när högtalarplaceringskonfigurationen var gjord. Detta gjorde den inbyggda processorn till en referens.

Tester visade också att tekniska parametrar för streamkvalitet inte är allt, även om lanseringen av Spotify Hi-Fi annonserades av artister med argumentet, att det skulle tillåta oss att bättre uppskatta deras insatser i studion, etc. Det finns fortfarande ett videoklipp där American singer-songwriter Billie Eilish and record producer FINNEAS speak about the importance of high-quality audio options for creators and fans. Man kan hittar också texten: Billie Eilish teams up with Spotify to unveil new HiFi listening

Det är bara svårt att testa det med inspelningar, som baserar på intensivt studioarbete, eftersom det finns inga referenser, att gemfora med det man hör.

Det är lättare att bedöma uppspelningskvaliteten på harpainspelningar. Då kan man tydligare höra vilken effekt D/A-behandling har och om det finns ett lämpligt antal ampere för att driva högtalarna. samt hur viktig är en korrigering med hänsyn till deras placering. Harpinspelningarna visade tydligt hur viktig denna kalibrering är. Utan det verkar harpister ha mycket mindre skickliga fingrar. Tyvärr måste lösningarna som erbjuds i AV-utrustning med inbyggda system vara dyra och är inte alltid effektiva. Däremot en PC har tillräcklig datorkraft och en öppen struktur som ger bred tillgång till lämplig programvara. Vilket behöver inte vara dyrt och ibland till och med  gratis. AIMP är det bästa exemplet på detta.

Genom att konfigurera ditt ljudsystem med en PC och harpa inspelningar kommer du bättre att höra vad musikerna åstadkom i studion.


 
 

Kommentarer

 1. P2 har med FLAC varje natt "Notturno" i 360 min. med start kl 00.00 som bjuder dig på unika liveinspelningar av känd och okänd musik från hela EBU.

  https://sverigesradio.se/notturno

  SvaraRadera
 2. Since its launch in 1998, Notturno has been one of our most popular broadcasts. Currently, this night time classical music programme is aired in 13 countries with more than a million listeners tuning in every night.

  https://www.ebu.ch/music/notturno

  SvaraRadera

 3. By Becky Roberts, Joe Svetlik last updated 3 May 2024

  Spotify HiFi: release date news, price prediction, quality, and latest rumours

  https://www.whathifi.com/advice/spotify-hifi-quality-price-release-date-free-trial-and-latest-news

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb

1500 personer mindre i Spotify blev en succe eller inte ?

Anni-Frid Lyngstads vinyl eller CD med PC4uMusic

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Beton eller sand och PC4uMusic

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

Spartanskt NAD koncept med konfigurationer PC4UMusic

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream