AMD och Intel i PC4uMusic och lyssningstester

Obrazek
Lyssningstester med nya drivrutiner från Advanced Micro Devices och äldre från Intel gav intressanta resultat. Fler detaljer från musikinspelningar får man fram med AMDs och Intels med manuell inställning för systembussen till 384 kHz ger en mer balanserad musiklyssningsupplevelse. Illustrationen ovan hjälper till att tolka detta, att med AMD är det som att vara på stranden en vindstilla dag med starkt solljus, vilket kan bli för mycket efter en tid, och med Intel är det som med en lätt havsbris, vilket gör att man kan koppla av längre. Processormärket var dock inte det viktigaste här, utan systembussinställningen.


Det testade moderkort med CPU processor från Intel jobbar med en optimal inställning för musikuppspelning och har använts i många år som referens i konfigurationer PC4uMusic.
 
Obrazek
Rätt längre gjodes även parallella tester med ett modernare moderkort A88X  med High Quality Onboard Audio Design, som har för ljudbehandling en separat sektion Audio Noise Guard och Nichicons hi end klass kondensatorer. En integrerad krets med OP förstarkare för det analoga utången kan man själv byta ut och välja den som passar bäst. Till det har alla minijack utgångar guldpläterade kontaktytor för att fungera problemfritt i åratal. 

Den testade konfigurationen med Intel presterar lite bättre med musik, trots att AMD-processorn jobbar med 4,8 GHz och RAM-minnet med 2,4, vilket är den optimala inställningen för inspelningar gjorda i studion med 48 kHz, som ska konverteras till en analog signal med översampling, för att garantera högsta precision. Anledningen är att systembussen för AMD inte kunde justeras ordentligt, men PC har bättre prestanda och det gör, att man kan få ut lite mer musik från inspelningar och med den nya drivrutinen som släpptes 26.03.2024 får man annu mera. Båda moderkort har ungifär samma ljudprocessorer från Realtek med signal-brusförhållande 110dB, men den med AMD systembuss kunde jobba med mycket nyare (28.05.2024) drivrutin 6.0.9689.1, som kunde inte installeras med Intels.

Obrazek
High Quality Onboard Audio Design moderkort med Intels CPU blev också testad och presenterades med konfigurationen PC4uMusicAmberExpo. Där saknades dock rätta drivrutiner som skulle jobba optimalt med inbyggda ljudprocessor från Creative Labs, som blev kända med Sound Blaster. Det gjorde att konfigurationen PC4uMusic med det gamla moderkortet klarade sig mycket bättre och nu skulle säkert kunna bli ännu bätre med moderna drivrutiner, men bara en 4 år gammal kunde användas.

Obrazek
Bristen på nya drivrutiner hos Intel har en lätt förklaring. Man jobbar nu för fullt med nya processorer och tar bort i de det som är onödigt. Tack vare detta kommer processorn att kunna fungera ännu bättre. Det kommer också att ge positiva effekter med musikåtergivning. Redan 2020 tog Intel bort stöd för 16 och 32 bitar i Windows 11.
 

AMD har också infort ändringar med x64 som har följder med Windows 11 och nyare drivrutiner finns bara för den. Microsof HD Audio 10.0.22621.3810 för 23H2 är från 18.06.2024 och snart kommer för 24H2 att börja med  10.0.26100... Nyaste för Windows 10 22H2 är 10.0.19041.4355 från  12.04.2024. Microsofts drivrutin från 19.10.2023 för Realtek processor har i Windows 10 nr 10.0.19041.3636 och i elevan 10.0.22621.2506. Till 24H2 kan ma räkna med nya.
 

Kommentarer

  1. High Definition Audio i Microsoft Store är något annat

    HD Audio Manager (Nvidia) for your PC.
    https://apps.microsoft.com/detail/9ph90z71h1z9?hl=sv-se&gl=ML

    SvaraRadera
    Svar
    1. I texten näms HD Audio, som är baserat på Intel-standarden och i Mac världen kallat Azalia. Det tillåter ljudåtergivning i högre kvalité och på fler kanaler än den tidigare standarden AC97. Ger 192 kHz/32 bitar och över åtta kanaler 96 kHz/32 bitar.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Intel_High_Definition_Audio

      Radera
    2. The Service Pack 3 update to Windows XP and all later versions of Windows (from Vista onwards) included the Universal Audio Architecture (UAA) class driver, which supported audio devices built to HD Audio's specifications. Retrospective UAA drivers were also built for Windows 2000, Server 2003 and XP Service Pack 1/2. macOS provides support for Intel HD Audio with its AppleHDA driver. Several Linux operating systems also support HD Audio, as well as OpenSolaris, FreeBSD, and OpenBSD.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_High_Definition_Audio

      Radera
    3. Universal Audio Architecture (UAA) is an initiative unveiled in 2002 by Microsoft to standardize the hardware and class driver architecture for audio devices in modern Microsoft Windows operating systems. Three classes of audio devices are supported by default: USB, IEEE 1394 (FireWire), and Intel High Definition Audio, which supports PCI and PCI Express.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Audio_Architecture

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

1500 personer mindre i Spotify blev en succe eller inte ?

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Beton eller sand och PC4uMusic

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

Spartanskt NAD koncept med konfigurationer PC4UMusic

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

Harpinspelningar idealiska för ljudkvalitetstestning

Audiofildator med Bang & Olufsens elegans

Aktiv D'Appolito konstruktion med danska Scan-Speak