Beton eller sand och PC4uMusic


Högtalare anslutna analogt till PC kan återge musik troget. Men att placera dem på ett skrivbord genererar resonanser. Samma sak händer om vi placerar dem någon annanstans, men på skrivbordet hörs dessa förvrängningar tydligare. Det är värt att placera högtalarna på något som dämpar dessa akustiska störningar. Bilden visar en enkel lösning med små basaltfiberlådor fyllda med sand, som är utformade för att ge optimal dämpning. Aktiva studiomonitorerna på bilden kommer givetvis att prestera bättre om de står längre ifrån varandra. Under lyssningstester var de också i öronhöjd.


Liknande basaltfiberlådor fyllda med sand förbereddes för tester med traditionella högtalare, men det finns inte med på bilden ovan från en möbelsalon. Med en förstärkare med rätt kraf kunde dessa enkla högtalare återge musik mycket mer troget, när stod på sådana dämpande stativ.


Detta var ingen överraskning, för att redan på 1970-talet använde den legendariska Stig Carlsson polyuretanfötter i sina ortoakustiska konstruktioner. Det gav Sonab högtalarna unika egenskaper på den tiden. Mer om de finns redan i texten 70 tals Sonab högtalare som matchar gustavianska möbler

Stig Carlsson gjorde senare flera modifieringar av sitt högtalardesignkoncept. Han slutade bl.a. rikta basreflexporten mot golvet. Det mest perfektionistiska var det sterofoniska paret att hänga på väggen, som fick till och med akustisk dämpning vid basreflexporten. Hos de största entusiasterna av trogen musikåtergivning hängdes de inte på väggen, utan stod på pelare av syntetisk betong. Den tillverkas nu i en ny version OA 61.

Studiomonitorerna som testats på basaltfiberlådor med sand har ett lika stabilt trälåda, som Carlssons mest perfektionistiska högtalare, men det finns inget basreflexport, vilket minimerar genereringen av oönskade ljudvågor.


I lyssningstester med basaltfiberaskarna var sanden från Östersjöns södra strand i Sopot, men Per Westin från Ättersta Grus Aktiebolag påpekade med rätta att all sand inte är densamma. Först och främst kan sand som samlas in på stranden innehålla olika ämnen. Byggproffs vet också att att fel sand i betong orsakar svampproblem. Sådana tillsattser passar inte för att placeras nära ansiktet på skrivbordet eller någon annanstans i huset. Därför kommer idealiskt utvald sand att användas istället.


Fel val av sand i betongkompositen kunde också orsaka problem med Bo Hanssons legendariska Rauna konstruktioner. Många modifieringar infördes. Det distraherade säljarna från egenskaperna hos dessa högtalare och de erbjöds ofta felaktigt i butikerna.

Betonghögtalare annonserades starkt och mindre uppmärksamhet ägnades åt att det fanns olika utföranden. En högtalare med bara ett element har andra egenskaper än den med dubbla.

De såldes till och med en subwoofer Atle, som hade Sirius10 tums element med dubla spolar, men den var inte logiskt för satelliter med transmissionsledning, vilket känetecknade erbjudantet från Rauna.

Logiska för Atle är små satelliter i betongkomposit. Det kom ett sådant erbjudande från Rauna, men med basreflex, vilket är inte heller meningsfullt med en subwoofer.

 

Betongkulten fortsätter med basreflexhögtalare, fast det var transmissionsledningen som var det banbrytande i Raunas konstruktioner. Deras nya högtalare kräver mindre kunskaper och är ett bra sätt att försöka tjäna pengar med hjälp av en legend.

Även Skanskans kunskaper om betong kom till nytta i en lös sammanslagning av Hansson och Carlsson konstruktioner. Det fick namnet Cheops och om den finns mera i Bertill Hellstens artikel. 

Carlssons visioner utvecklas fortfarande med traditionella trälådor med bareflex. Ett annat mål är med basaltfiberlådor fyllda med sand. Det är ett sätt att ta vara på Hanssons och Carlsons kunskaper, men utan att upprepa misstagen och för en human summa erbjuda praktiskt lösning för de som vill njuta med musik. Konfigurationen PC4uMusic ger redan den optimala signalen för att driva elektroakustiska omvandlare som ska generara ljud från en stabil bas - särskilt när det gäller underlaget.

 

Kommentarer

  1. Det finns Stiftelsen Stig Carlsson https://carlssonplanet.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2019 kom en annons

      Torsdagen den 4 april premiärvisas den efterlängtade ersättaren till/nyutgåvan av Stig Carlssons ikoniska OA-51. Detta sker tillsammans med Stiftelsen Stig Carlsson i HifiKits butik på S:t Eriksgatan 124 i Stockholm kl 18:00.En extra visning sker även lördagen den 6 april kl 15.00.
      https://carlssonplanet.com/hogtalare/producerade/carlsson-oa-61/

      Radera
    2. OA 61 kostar 40 tusen kronor https://www.hifikit.se/tillverkare/carlsson/oa-61-paket.html

      Radera
  2. Hi-Fi Kit har Rauna Vale som kostar 18 990 SEK https://www.hifikit.se/hogtalare/golvhogtalare/vale-29000.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi-Fi Musik har testat https://www.hifikit.se/media/attachment/file/h/i/hifi-0007-a-016-a_compressed.pdf

      Radera
    2. alla Rauna hos Hi-Fi Kit https://www.hifikit.se/tillverkare/rauna.html

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb

Anni-Frid Lyngstads vinyl eller CD med PC4uMusic

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Audiophile Music Server PC eller Roon med CD, streams, vinyl

1500 personer mindre i Spotify blev en succe eller inte

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

ABBAs musik med andras tolkning i bl. a. SR och SVT