4-kanals surroundljud i ett nytt perspektiv

Microsoft erbjuder i Windows en ny konfiguration för surround, som fungerar utmärkt med vanliga stereoinspelningar och musik med 5+1 kanaler i filmer för hemabion. Det finns intressanta möjligheter med det och små passiva högtalare i en sluten låda, som är lätta att sätta upp hemma.

Bilden ovan visas en högtalare med måtten 155 x 400 x 130 mm och den finns i olika färger: vit, vit och svart, svart, valnöt, venge. Den erbjuds som centerhögtalare till hemmabioförstärkare, men tre sådana vertikalt fram och en bak kan med mycket låga kostnader skapa ett praktiskt surround system.

Man kan köpa en 4-kanals effektförstärkare ganska billigt, så länge den bara är avsedd att driva högtalarna och inte fungera som ägares stolthet, för att exponera i vardagsrumet. Intressant kan bli till exempel en Sony-förstärkare med MOS FET. Den behöver bara förses med optimal strömförsörjning och här 20 A räcker väl, dvs 240 VA eller W out.

Högtalarna har en slutenlåda, vilket gör det lättare att placera dem hemma och säkerställer goda akustiska egenskaper. Placeras de direkt mot väggen så får man bra bas med riktigt fin impulsrespons. På minussidan är att slutenlådan kräver mer effekt från förstärkaren, men här räcker 4x50 W mer än väl i de flesta hem.

Lodrätt med designen 2+1 för elektroakustiska omvandlare liknar det Raunas dyraste erbjudandet med legendariska betonhögtalare. Oftast kallas liknade desing som pelarhögtalare, men man erbjuder det även med mindre goda lösningar, som med bristande kunskaper bara koppierades från PA system.

Raunas skapare Bo Hansson hade kunskaper och presenterade  en mycket avanserad högtalare Opus 3 Ukko Dipol. Det var hans sista projekt  som gav ett pampigt och ett enormt verklighets troget ljud. Det finns två lager betongplattor och sju mellanlager av laminerade MDF-skivor som pressats ihop under mycket högt tryck i vilket monterades ett tvåvägssystem med 12 och 5 omvandlare.

Använder man många elektromagnetiska omvandlare med två olika egenskaper måste man ha full kontroll över hur de kommer att fungera i en given konfiguration. Egenskaper hos 2 lodrätta omvandlare för lägre register matchar bra ljudspidningen i den för höga toner. Det kan exakt anpassas i ett system med 4 högtalare i rumet, vilket var svårt att få på 70 talet, när den fyrkanaliga stereo lanserades.


 Microsoft erbjuder med Windows ett system för att automatisk kalibrera högtalare i rumet och det fungerar rätt bra, när omvandlare jobbar stabilt.

Omvandlare tar hand de elektriska svängningarna från ljudsystemet och genererar med det ljudvågor i luften, som fångas upp av våra trumhinnor. För att kunna göra detta bra måste omvandlare ha stabila arbetsförhållanden. Bo Hannson säkerställde detta med betong. Den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att använda andra metoder som behåller Hanssons rätta koncept. Betonghögtalare blev bara en förenkling. Reklam var, att högtalare är det sämtsa man kan göra med 6 spånskivor. Wikipedia informerar om Raunas gjutna högtalare.

Raunas mest populära model har fått ett traditionell tvåvässystem och det skulle bli mycket bättre med en koaxial omvandlare istället, men på den tiden skapade det för mycket problem.

Det är värt att ta vara på den höga kvaliteten i inspelningar från medlemmar i Europeiska radio- och TV-unionen, som Sveriges Radio P2 streamar med Free Lossless Audio Codec och lyssna med 4 kanals surroundljud som kallas också ambiofoni Mera o det finns i posten: 48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

Kommentarer

Populära inlägg

AmpDoc PC ett bra namn att referera med psykoakustiska labs jobb

Aktivt med 3" full range och back-loaded horn

Anni-Frid Lyngstads vinyl eller CD med PC4uMusic

Ambiofoni gav lite mera med Rendezvous i SR2

Audiophile Music Server PC eller Roon med CD, streams, vinyl

320 kbps i podden istället för Digital Audio Broadcasting

Beton eller sand och PC4uMusic

Alla skandinaviska huvudstäder har en mycket intressant butik

48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream

ABBAs musik med andras tolkning i bl. a. SR och SVT