Microsoft erbjuder i Windows en ny konfiguration för surround, som fungerar utmärkt med vanliga stereoinspelningar och musik med 5+1 kanaler i filmer för hemabion. Det finns intressanta möjligheter med det och små passiva högtalare i en sluten låda, som är lätta att sätta upp hemma.
Bilden ovan visas en högtalare med måtten 155 x 400 x 130 mm och den finns i olika färger: vit, vit och svart, svart, valnöt, venge. Den erbjuds som centerhögtalare till hemmabioförstärkare, men tre sådana vertikalt fram och en bak kan med mycket låga kostnader skapa ett praktiskt surround system.
Man kan köpa en 4-kanals effektförstärkare ganska billigt, så länge den bara är avsedd att driva högtalarna och inte fungera som ägares stolthet, för att exponera i vardagsrumet. Intressant kan bli till exempel en Sony-förstärkare med MOS FET. Den behöver bara förses med optimal strömförsörjning och här 20 A räcker väl, dvs 240 VA eller W out.
Högtalarna har en slutenlåda, vilket gör det lättare att placera dem hemma och säkerställer goda akustiska egenskaper. Placeras de direkt mot väggen så får man bra bas med riktigt fin impulsrespons. På minussidan är att slutenlådan kräver mer effekt från förstärkaren, men här räcker 4x50 W mer än väl i de flesta hem.
Lodrätt med designen 2+1 för elektroakustiska omvandlare liknar det Raunas dyraste erbjudandet med legendariska betonhögtalare. Oftast kallas liknade desing som pelarhögtalare, men man erbjuder det även med mindre goda lösningar, som med bristande kunskaper bara koppierades från PA system.
Raunas skapare Bo Hansson hade kunskaper och presenterade en mycket avanserad högtalare Opus 3 Ukko Dipol. Det var hans sista projekt som gav ett pampigt och ett enormt verklighets troget ljud. Det finns två lager betongplattor och sju mellanlager av laminerade MDF-skivor som pressats ihop under mycket högt tryck i vilket monterades ett tvåvägssystem med 12 och 5 omvandlare.
Använder man många elektromagnetiska omvandlare med två olika egenskaper måste man ha full kontroll över hur de kommer att fungera i en given konfiguration. Egenskaper hos 2 lodrätta omvandlare för lägre register matchar bra ljudspidningen i den för höga toner. Det kan exakt anpassas i ett system med 4 högtalare i rumet, vilket var svårt att få på 70 talet, när den fyrkanaliga stereo lanserades.
Microsoft erbjuder med Windows ett system för att automatisk kalibrera högtalare i rumet och det fungerar rätt bra, när omvandlare jobbar stabilt.
Omvandlare tar hand de elektriska svängningarna från ljudsystemet och genererar med det ljudvågor i luften, som fångas upp av våra trumhinnor. För att kunna göra detta bra måste omvandlare ha stabila arbetsförhållanden. Bo Hannson säkerställde detta med betong. Den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att använda andra metoder som behåller Hanssons rätta koncept. Betonghögtalare blev bara en förenkling. Reklam var, att högtalare är det sämtsa man kan göra med 6 spånskivor. Wikipedia informerar om Raunas gjutna högtalare.
Raunas mest populära model har fått ett traditionell tvåvässystem och det skulle bli mycket bättre med en koaxial omvandlare istället, men på den tiden skapade det för mycket problem.
Det är värt att ta vara på den höga kvaliteten i inspelningar från medlemmar i Europeiska radio- och TV-unionen, som Sveriges Radio P2 streamar med Free Lossless Audio Codec och lyssna med 4 kanals surroundljud som kallas också ambiofoni Mera o det finns i posten: 48 kHz FLAC med unika inspelningar i SR stream
I Wikipedia finns: Jan-Eric Persson är en svensk skivproducent som driver skivbolaget Opus3, som han grundade 1976 https://sv.wikipedia.org/wiki/Jan-Eric_Persson
SvaraRaderamen samtidigt uppges om Bo Hansson: År 1984 grundade han det konkurrerande företaget och skivbolaget för akustisk musik Opus 3, först tillsammans med Jan-Eric Persson och sedermera i egen regi. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bo_Hansson_(producent)
Ukko Dipol är en s.k. åtta strålad högtalare. Det innebär att den strålar i en begränsad lob framåt och en bakåt. Den ultimata lösningen i s.k. öppen arkitektur och med besvärlig rums akustik, då den begränsade sidostrålningen reducerar rums påverkan.Detta var Bo Hanssons sista projekt som han konstruerade, ett pampigt och ett enormt verklighets troget ljud
SvaraRaderaBestyckning 12 st 10″ (1178) baselement och 5 st 4″ mellanregister diskantelement. Andra ordningens delningssfilter med plastfilmskondensatorer för bästa prestanda och livslängd. Effekttålighet ca 1000 watt
Radera